Dali byste si burger? S tímhle nemusíte mít výčitky. S vaší „lowcarb“ dietou si bude skvěle rozumět!
Suroviny (4 porce)
- mleté hovězí maso – 600 g
- máslová dýně – 680 g (hrubé váhy se slupkou)
- cibule – 200 g
- rajčata – 160 g
- polníček – 20 g
- slanina – 4 plátky
- rajčatová passata bez cukru a zahušťovadel – 120 g
- česnek – 4 stroužky
- zelí bílé – 280 g
- sůl, pepř, sladká mletá paprika a případně další oblíbené koření, bylinky na dochucení
- ghí nebo sádlo na opečení či možno i péct v troubě téměř na sucho
- domácí majonéza – 100 g + 20 g na dressing
Postup
Zelí zbavené košťálu nakrouháme na tenké nudličky, jemně posolíme a důkladně promneme. Zelí díky tomu zkřehne a bude lépe chutnat. Pokud by zelí pustilo moc šťávy, tak ji slijeme. Zkřehlé zelí smícháme s domácí majonézou (recept viz níže), trochou drobně nakrájené cibulky a trochou pepře. Salát promícháme a dáme vychladit do lednice.
Maso na burger osolíme, opepříme, přidáme bylinky, koření a promícháme. Poté si očistíme dýni a nakrájíme ji na cca 1,5 cm široké plátky. Vyskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme cca 15 minut na 180 °C.
Mezitím si na pánvi rozehřejme ghí nebo sádlo, vytvarujeme menší burgery a pečeme. Maso by mělo být šťavnaté a ne zcela propečené. Upečenou dýni zbavíme tuhé slupky (měla by jít po upečení poměrně snadno oloupat). Potřeme ji dresingem, který vytvoříme z passaty, třeného česneku, domácí majonézy a špetky mleté papriky, dáme na ni rajče, polníček, plátky rajčat, plátek slaniny a maso. Pro lepší tvar můžeme burger na závěr spojit špejlí.
Servírujeme s vychlazeným zelným salátem a zdobíme oblíbenou zeleninou.
Recept na domácí majonézu
Suroviny
- vejce – 1ks
- olivový olej extra virgine – 200 g
- sůl, pepř a trocha citrónové šťávy na dochucení
Postup
Všechny suroviny (olej nalijeme jako poslední) vložíme do užší a vyšší nádoby. Poté až ke dnu vložíme ponorný mixér a pomalu ode dna začneme mixovat, postupně ho zvedáme, ale dáváme si pozor na to, abychom celou akci neuspěchali 🙂
Do majonézy můžeme na konci přidat jemně nasekaný kopr.