Recept Lowcarb Burger na máslové dýni se zelným salátem

.

.

Minut čtení:
2

Recept Lowcarb Burger na máslové dýni se zelným salátem

Dali byste si burger? S tímhle nemusíte mít výčitky. S vaší „lowcarb“ dietou si bude skvěle rozumět!

Recept Lowcarb Burger na máslové dýni se zelným salátem

Suroviny (4 porce)

  • mleté hovězí maso – 600 g
  • máslová dýně – 680 g (hrubé váhy se slupkou)
  • cibule – 200 g
  • rajčata – 160 g
  • polníček – 20 g
  • slanina – 4 plátky
  • rajčatová passata bez cukru a zahušťovadel – 120 g
  • česnek – 4 stroužky
  • zelí bílé – 280 g
  • sůl, pepř, sladká mletá paprika a případně další oblíbené koření, bylinky na dochucení
  • ghí nebo sádlo na opečení či možno i péct v troubě téměř na sucho
  • domácí majonéza – 100 g + 20 g na dressing

 

Postup

Zelí zbavené košťálu nakrouháme na tenké nudličky, jemně posolíme a důkladně promneme. Zelí díky tomu zkřehne a bude lépe chutnat. Pokud by zelí pustilo moc šťávy, tak ji slijeme. Zkřehlé zelí smícháme s domácí majonézou (recept viz níže), trochou drobně nakrájené cibulky a trochou pepře. Salát promícháme a dáme vychladit do lednice.

Maso na burger osolíme, opepříme, přidáme bylinky, koření a promícháme. Poté si očistíme dýni a nakrájíme ji na cca 1,5 cm široké plátky. Vyskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme cca 15 minut na 180 °C.

Mezitím si na pánvi rozehřejme ghí nebo sádlo, vytvarujeme menší burgery a pečeme. Maso by mělo být šťavnaté a ne zcela propečené. Upečenou dýni zbavíme tuhé slupky (měla by jít po upečení poměrně snadno oloupat). Potřeme ji dresingem, který vytvoříme z passaty, třeného česneku, domácí majonézy a špetky mleté papriky, dáme na ni rajče, polníček, plátky rajčat, plátek slaniny a maso. Pro lepší tvar můžeme burger na závěr spojit špejlí.

Servírujeme s vychlazeným zelným salátem a zdobíme oblíbenou zeleninou.

Recept na domácí majonézu

Suroviny

  • vejce – 1ks
  • olivový olej extra virgine – 200 g
  • sůl, pepř a trocha citrónové šťávy na dochucení

Postup

Všechny suroviny (olej nalijeme jako poslední) vložíme do užší a vyšší nádoby. Poté až ke dnu vložíme ponorný mixér a pomalu ode dna začneme mixovat, postupně ho zvedáme, ale dáváme si pozor na to, abychom celou akci neuspěchali 🙂

Do majonézy můžeme na konci přidat jemně nasekaný kopr.