Rizika paleo stravy

.

.

Minut čtení:
6

Rizika paleo stravy

Paleo dieta, často známá jako „dieta doby kamenné“, čerpá inspiraci ze stravy našich předků z období paleolitu. Vyzdvihuje potraviny, které byly v té době k dispozici, tedy maso, ryby, ovoce a zeleninu, a vynechává ty, které přišly až s rozvojem zemědělství, jako jsou obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky a průmyslově zpracované potraviny.

Paleo strava ale může mít, stejně jako různé další stravovací trendy, různé varianty a pokud jídelníček není sestaven správně, může mít paleo strava i svá rizika. Pojďme podrobněji prozkoumat, jak se potenciálním rizikům vyhnout a jak nejlépe paleo stravu zahrnout do svého života.

Rizika paleo stravy

Zdroj: Freepik

Hlavní rizika paleo stravy

1. Nedostatek klíčových živin

Paleo dieta vylučuje některé základní skupiny potravin, jako jsou obiloviny, luštěniny a mléčné výrobky, které jsou ale důležitým zdrojem živin, jako je vláknina, vápník, vitamín D, a další vitamíny a minerály.

Omezení mléčných výrobků

Mléčné výrobky jsou v běžné stravě hlavním zdrojem vápníku a vitamínu D, které jsou zásadní pro zdraví kostí. Při nevhodně sestaveném jídelníčku s nedostatečnými alternativními zdroji vápníku a vitamínu D (jako je listová zelenina nebo rostlinná mléka), se může zvýšit riziko osteoporózy a dalších kostních problémů.

Omezení sacharidů

Paleo dieta významně omezuje příjem sacharidů tím, že ze stravy vylučuje obiloviny a luštěniny. Sacharidy jsou ale významným zdrojem energie pro tělo, zejména pro mozek a svaly. Nedostatek sacharidů tak může vést k pocitu únavy, ztrátě energie a celkové slabosti.

Obiloviny a luštěniny jsou také bohatým zdrojem vlákniny, která je klíčová pro správnou funkci trávicího systému. Nedostatek vlákniny může způsobit zažívací potíže a zácpu. Vyřazením obilovin a luštěnin z jídelníčku se také připravíme o jistou dávku vitamínů skupiny B, železa, hořčíku a selenu.

2. Nadměrný příjem nasycených tuků

Jedním z hlavních zdrojů bílkovin v paleo dietě je maso a jiné živočišné produkty, včetně červeného masa a tučných druhů masa, čímž může dojít k nadměrnému příjmu nasycených tuků. Dlouhodobě zvýšený příjem nasycených tuků může vést ke zvýšení hladiny „špatného“ LDL cholesterolu, zvýšit riziko ledvinových a srdečních chorob a jiných kardiovaskulárních problémů.

3. Změny ve střevní mikroflóře

Vzhledem k tomu, že paleo dieta vynechává obiloviny a luštěniny, které jsou bohaté na vlákninu a prebiotika, může dojít ke změnám v mikrobiomu střev. Některé dosavadní studie naznačují, že dlouhodobé vyřazení těchto potravin z jídelníčku může vést ke snížení množství prospěšných bakterií ve střevě, a tím negativně ovlivnit zdraví trávicího traktu.

4. Dlouhodobé dodržování diety může být obtížné

Paleo dieta může být velmi restriktivní, pokud si člověk neumí vytvořit dobře sestavený paleo jídelníček, a tím pádem může být obtížné ji dlouhodobě dodržovat. Nejtěžší to může být při společenských událostech, nebo společných obědech a večeřích v restauraci, kdy člověk čelí určitému sociálnímu tlaku a velkému množství dobrot.

Striktní vyhýbání se běžným potravinám, jako jsou chléb, těstoviny nebo mléčné výrobky, může navíc vést k pocitu omezení a frustrace. To ale není jen záležitostí paleo diety, ale jakéhokoli omezujícího způsobu stravování. Přerušení přísné diety a návrat k původnímu způsobu stravování může vést až k nežádoucímu jojo efektu.

5. Paleo dieta není vhodná pro každého

Paleo dieta je zaměřena na konzumaci živočišných bílkovin, což ji činí nevhodnou pro vegetariány a vegany. Luštěniny, sója a obiloviny, které jsou v rostlinné stravě důležitými zdroji bílkovin, jsou v paleo dietě vyloučeny.

Paleo dieta není vhodná pro lidi s některými chronickými onemocněními, jako jsou srdeční choroby, onemocnění ledvin nebo slinivky. Vysoký příjem bílkovin a nasycených tuků, který je v paleo dietě běžný, může zhoršit tyto zdravotní stavy a zvýšit riziko komplikací.

Je paleo skutečně zdravé?

Většina studií se shoduje na tom, že z krátkodobého hlediska může paleo dieta přinést určité benefity, jako je zlepšení hladiny krevního cukru nebo cholesterolu, zdravé zhubnutí, nebo zlepšení trávení. Vyřazení zpracovaných potravin, rafinovaných cukrů a průmyslových olejů je obecně považováno za zdraví prospěšné.

Nicméně, dlouhodobé dodržování přísné paleo diety může být v některých případech problematické. Někteří odborníci upozorňují na riziko nedostatku vápníku a vitamínu D a na vysoký příjem bílkovin a nasycených tuků, které mohou vést k onemocněním srdce nebo ledvin.

Některé vědecké studie zase naznačují, že správně nastavená paleo dieta může pomoci při prevenci a léčbě civilizačních chorob, jako jsou cukrovka nebo autoimunitní poruchy. Dlouhodobé dodržování této diety ale vyžaduje pečlivé plánování, aby nedošlo k nedostatku důležitých živin.

Paleo dieta tedy může být zdravá a prospěšná, pokud je vyvážená a sestavená s ohledem na potřeby jednotlivce.

Opravdu jedli jeskynní lidé hlavně maso?

Existuje mýtus, že jeskynní lidé jedli hlavně maso, a proto by měl být vysoký příjem živočišných produktů základním pilířem naší stravy. Nicméně, archeologické důkazy ukazují, že strava paleolitických lidí byla velmi různorodá a závisela na tom, co bylo v dané oblasti dostupné.

V oblastech bohatých na vegetaci byla hlavní složkou stravy rostlinná potrava, zatímco v oblastech bohatých na ryby a mořské plody byly tyto zdroje dominantní.

Je proto nepřesné tvrdit, že naši předkové jedli převážně maso. Vyvážená paleo dieta by se proto neměla zaměřovat jen na maso jako na hlavní složku jídelníčku, ale být pestrá a zahrnout velké množství zeleniny, ovoce, vejce, ryby, mořské plody, ořechy a semínka.

Šedá zóna paleo stravy pro pestrý jídelníček

Šedá zóna paleo stravy zahrnuje potraviny, které nejsou typicky součástí přísné paleo diety, ale někteří zastánci paleo stravování je občas zařazují do svého jídelníčku v omezeném množství, aby si zajistili zajímavější a pestřejší jídelníček, který je dlouhodobě udržitelnější.

Mezi potraviny ze šedé zóny patří:

  • brambory a další škrobová zelenina (batáty, maniok, kasava),
  • pseudoobiloviny (quinoa, amarant, pohanka),
  • tučné mléčné výrobky (např. tučné sýry, smetana),
  • alkohol (v omezeném množství, zejména víno).

Může šedá zóna zmírnit rizika paleo stravy?

Zařazení některých potravin ze šedé zóny může pomoci zmírnit některá zdravotní rizika spojená s přísnou paleo dietou, zejména pokud jde o nedostatek zmíněných důležitých živin.

Pseudoobiloviny (quinoa, pohanka, amarant)

Pseudoobiloviny mohou pomoci zmírnit nedostatek vlákniny a sacharidů, který často provází paleo dietu. Tyto potraviny obsahují vlákninu, vitamíny skupiny B a minerály, jako je hořčík a železo. Dodávají dostatečný přísun potřebných sacharidů bez nutnosti konzumovat obiloviny, které paleo dieta zakazuje.

Škrobová zelenina (batáty, brambory)

Batáty a brambory jsou bohaté na vlákninu, vitamín C, draslík a další důležité živiny. Škrobová zelenina je také výborným zdrojem komplexních sacharidů, které pomáhají zvyšovat energii.

Tučné mléčné výrobky

U některých variant paleo stravy, je povolené malé množství tučných mléčných výrobků, jako je sýry a smetana. Tyto produkty mohou být zdrojem vápníku a zdravých tuků, což může pomoci zmírnit riziko nedostatku vápníku a vitamínu D, který je jinak častým problémem při přísném dodržování paleo diety.

Alkohol

I když alkohol není doporučován, v malém množství, zejména kvalitní víno, může být v rámci paleo diety tolerován. Toto limitované povolení může pomoci zvládnout společenské situace bez přísného omezení. Nadměrná konzumace alkoholu však může zvýšit kalorický příjem a mít negativní dopad na zdraví.

Zařazení některých potravin ze šedé zóny, jako jsou pseudoobiloviny, škrobová zelenina a tučné mléčné výrobky, může pomoci vyvážit paleo dietu a zmírnit rizika spojená s nedostatkem sacharidů, vlákniny, vápníku a vitamínu D. Pokud je paleo dieta doplněna o tyto potraviny ve správné míře, může být dlouhodobě udržitelnější a zdravější.

Rizika paleo stravy

Zdroj: Freepik

Proč vyzkoušet paleo krabičkovou dietu?

Naše krabičkové diety jsou založené na filozofii jednoduchého, čistého a přirozeného stravování, které vychází z tradičních principů paleo stravy. Věříme, že zdraví je ukryto v kvalitních a minimálně zpracovaných potravinách, které našemu tělu poskytují veškeré živiny, aniž by ho zatěžovaly zbytečnými přísadami.

Vyvážený jídelníček bez starostí

U paleo diety může být někdy těžké sestavit dostatečně pestrý a hodnostný jídelníček. Naše krabičky jsou připravené odborníky tak, aby vám dodaly všechny důležité živiny v ideálním poměru. Tímto přístupem předcházíme riziku deficitu důležitých látek, jako jsou vitaminy či minerály.

Používáme jen kvalitní a čerstvé suroviny

Naše paleo krabičky obsahují pouze čerstvé a kvalitní potraviny – bio maso, sezónní zeleninu a zdravé tuky. Vyhýbáme se cukru, lepku, mléku a všem průmyslově zpracovaným potravinám.

Šetrné k zažívání a alergiím

Paleo strava sama o sobě vylučuje problematické potraviny, jako jsou obiloviny, mléčné výrobky či cukry, které mohou způsobovat zažívací potíže, záněty nebo potravinové alergie.

Pestrá strava každý den

Jíst pořád to samé může být nuda a je to dlouhodobě neudržitelné. Proto jsou naše krabičky plné rozmanitých jídel – různé druhy masa, originální zeleniné přílohy a zdravé tuky. S naší paleo dietou máte jistotu, že váš jídelníček bude pestrý a výživný.

Podpora zdravého hubnutí

Naše bezlaktózové paleo krabičky jsou navržené tak, aby vám pomohly udržet nebo dosáhnout vaší ideální váhy. Díky správnému poměru živin vám pomáháme hubnout zdravě, bez extrémů a bez hladovění.

Zdroje