Nejčastější potravinové intolerance a jejich příznaky

.

.

Minut čtení:
8

Nejčastější potravinové intolerance a jejich příznaky

Cítíte se často unavení, trpíte nadýmáním nebo vás pravidelně bolí hlava bez zjevné příčiny? Tyto zdánlivě nesouvisející příznaky mohou mít společného jmenovatele – vaše stravování. Paradoxně vám může škodit i zdánlivě nevinná potravina, kterou konzumujete pravidelně. Pokud si kladete otázku, proč se po některých jídlech necítíte dobře, nebo chcete lépe porozumět tomu, jak tělo na určité potraviny reaguje, je tento článek právě pro vás.

Nejčastější potravinové intolerance a jejich příznaky

Co je intolerance

Potravinová intolerance je neimunitní odpověď, která je spuštěna určitou potravinou nebo její složkou v množství, které běžně většina lidí snáší. To jinými slovy znamená, že tělo má potíže s trávením určitých potravin, což se projevuje nepříjemnými příznaky, jako je nadýmání nebo bolest břicha.

Intolerance se může týkat v podstatě jakékoliv potraviny nebo její složky, mezi nejčastější patří například:

  • lepek (nachází se v pšenici, žitu a ječmeni – typicky v pečivu a těstovinách),
  • laktóza (mléčný cukr, který tělo není schopno trávit),
  • histamin (například ve víně a sýrech),
  • fruktóza (cukr obsažený v ovoci, medu a některých druzích zeleniny),
  • kofein (v kávě, čaji a některých perlivých nápojích),
  • alkohol,
  • siřičitany (přítomné například v cideru, pivu a víně),
  • salicyláty (v některých druzích ovoce, zeleniny, bylinkách a koření),
  • glutamát sodný (MSG), který se nachází v některých zralých druzích ovoce, uzeninách a slaných potravinách.

Jaké jsou projevy intolerance

Příznaky intolerance se často neobjeví okamžitě, ale mohou nastoupit až po několika hodinách od požití jídla a přetrvávat i několik hodin či dnů. Mezi typické projevy intolerance na potraviny patří:

  • bolesti břicha,
  • průjem,
  • nadýmání a plynatost,
  • bolesti hlavy nebo migrény,
  • pálení žáhy,
  • nevolnost a celková únava,
  • žaludeční nekomfort.

Intolerance vs. alergie

Na rozdíl od potravinové alergie není intolerance způsobena imunitním systémem. Při alergii reaguje imunitní systém na určitou potravinu a může způsobit závažné příznaky, jako je anafylaxe. Intolerance je obvykle méně závažná a zahrnuje potíže s trávením nebo zpracováním určité potraviny.

Rozdíl mezi intolerancí a alergiíPotravinová intolerancePotravinová alergie
OvlivňujeTrávicí systémImunitní systém
Jak vzniká?Trávicí systém nedokáže rozložit určité potravinyImunitní systém považuje bílkovinu nebo jinou složku v potravě za hrozbu a uvolňuje protilátky na obranu
Jaké má příznaky?Žaludeční nevolnost, nadýmání a plynatost, bolesti břicha a hlavy, celková únavaAlergická reakce, například kopřivka a otoky, dušnost nebo sípání
Kdy se objevují příznaky?Během několika hodin po jídle, jakmile potrava prochází trávicím traktemBěhem několika minut po požití i malého množství alergizující potraviny
Záleží na množství potraviny?Pokud sníte jen malé množství, příznaky se nemusí objevitI malé množství může vyvolat příznaky
Jak závažné mohou být příznaky?Nejsou život ohrožujícíMůže způsobit těžkou, život ohrožující reakci zvanou anafylaxe. Bez lékařské pomoci může být smrtelná.

Nejčastější potravinové intolerance

Laktózová intolerance

Lidé s intolerancí laktózy mají nedostatek enzymu laktázy, který je potřebný k rozkladu laktózy (mléčného cukru) v tenkém střevě. Pokud však tělo neprodukuje dostatek laktázy, laktóza zůstává v trávicím traktu nestrávená a putuje do tlustého střeva, kde začne fermentovat, což způsobuje známé nepříjemné příznaky, jako je nadýmání, bolest břicha nebo průjem.

Léčba laktózové intolerance se zaměřuje především na zmírnění příznaků a úpravou jídelníčku, ve kterém se omezí nebo vyloučí potraviny obsahující laktózu.

Při dodržování bezlaktózové diety je ale důležité kromě mléka a problematických mléčných výrobků sledovat i potraviny se skrytou laktózou, protože může být součástí průmyslově zpracovaných potravin, jako jsou uzeniny, sušenky, sladkosti, instantní potraviny, dresinky, pomazánky, mražení potraviny a hotová jídla.

TIP ⇒Inspirujte se naším článkemBezlaktózová dieta: Jak na rozmanitý jídelníček.

Nevhodné potraviny (s vysokým obsahem laktózy)

  • Kravské, kozí a ovčí mléko
  • Smetana (tekutá i ke šlehání)
  • Mléčné dezerty, pudinky, smetanové jogurty, zmrzliny
  • Čerstvé, měkké a částečně zralé sýry (mozzarella, tvaroh, ricotta, cottage, balkánský sýr)
  • Sladké pečivo, koláče, muffiny, buchty, sušenky s mlékem nebo mléčnými složkami
  • Instantní polévky a omáčky, polotovary s mléčným práškem nebo laktózou
  • Mléčná a bílá čokoláda, bonbony, karamely, nugáty, čokoládové tyčinky
  • Sušenky, oplatky, krekry, brambůrky se sýrovou příchutí, produkty se syrovátkou či mléčnou sušinou
  • Dietní a proteinové koktejly obsahující syrovátkový protein nebo mléčné složky
  • Likéry a koktejly se smetanou
  • Sýrové a smetanové omáčky
  • Instantní směsi na omáčky, dresinky a dipy
  • Průmyslově zpracované potraviny mohou obsahovat skrytou laktózu a další přídatné látky

Vhodné potraviny (bez laktózy nebo s nízkým obsahem)

  • Zrající sýry (čedar, parmezán, ementál, gouda), zakysané mléčné produkty (jogurty, kefíry, podmáslí), máslo, ghee (přepuštěné máslo)
  • Bezlaktózové mléko, jogurty, sýry, máslo, smetana
  • Rostlinná mléka, smetany a jogurty (sójové, mandlové, ovesné, kokosové)
  • Ovoce, zelenina, ořechy, semínka (neobsahují laktózu)
TIP ⇒Více se dočtete v našem článkuIntolerance laktózy: Skrytý sabotér trávení
Nejčastější potravinové intolerance a jejich příznaky
Nejčastější potravinové intolerance a jejich příznaky

Intolerance lepku

Lepek je bílkovina obsažená v některých obilovinách, například v pšenici, ječmeni a žitu. Lidé s intolerancí na lepek pociťují po konzumaci těchto potravin bolesti břicha, nadýmání nebo nevolnost. Mohou se objevit i příznaky mimo trávicí trakt, například potíže se soustředěním, bolesti hlavy, bolesti kloubů, únava, deprese, úzkosti nebo celkový pocit nepohody.

Intolerance lepku se liší od celiakie (autoimunitní reakce na lepek) i od alergie na pšenici, i když se příznaky mohou překrývat. Pro tuto formu se také používá označení neceliakální glutenová senzitivita. U většiny lidí dojde ke zlepšení potíží po přechodu na bezlepkovou dietu, při opětovném zařazení se ale příznaky vrací.

TIP ⇒Často je největší výzvou vymyslet chutnébezlepkové snídaněa zajímavébezlepkové přílohy,inspirujte se v našich článcích!

Přehled zakázaných potravin obsahujících lepek

1. Pečivo a výrobky z mouky

  • Chléb, housky, bagety, rohlíky, plněné pečivo
  • Strouhanka, sušenky, cukrovinky, dorty, muffiny
  • Klasické těstoviny z pšeničné mouky
  • Knedlíky, lívance, palačinky, pizza těsto
  • Cereálie s pšenicí nebo ječmenem

2. Obiloviny a výrobky z nich

  • Pšenice, ječmen, žito, tritikále
  • Vločky (pšeničné, ječné, ovesné bez certifikace)
  • Kroupy, lámanka, krupky, krupice, kuskus, bulgur, otruby, naklíčené obilí

3. Skrytý lepek v průmyslových potravinách

  • Zahuštěné polévky a omáčky (pšeničná mouka)
  • Sójová omáčka (není-li bezlepková), hořčice, kečup
  • Polotovary a hotová jídla (mražené pizzy, lasagne, smažené pokrmy, instantní nudle, rychlé polévky)
  • Uzeniny a masné výrobky (salámy, klobásy, párky, marinované/obalované maso)
  • Rostlinné maso seitan a výrobky z něj, rostlinné náhražky masa s lepkem
  • Ochucené jogurty s cereáliemi, zmrzlina s oplatkami nebo sušenkami
  • Sušenky, oplatky, cukrovinky s náplní, čokolády s moukou
  • Směsi koření a instantní bujóny (pšeničná mouka jako nosič chutí)
TIP ⇒Více se dočtete v našem článkuBezlepková dieta: V čem je lepek a co tedy jíst?
Nejčastější potravinové intolerance a jejich příznaky
Nejčastější potravinové intolerance a jejich příznaky

Histaminová intolerance

Histamin je látka, která se přirozeně vyskytuje v některých potravinách, zejména v těch, které prošly fermentací, jako jsou zrající sýry, uzeniny nebo alkoholické nápoje, jako je pivo a víno. Také se nachází například v ananasu, banánech, avokádu nebo čokoládě.

U lidí s intolerancí na histamin dochází k tomu, že jejich tělo nevytváří dostatečné množství enzymu diaminooxidázy, který je potřebný k odbourávání této látky. To vede k hromadění histaminu v organismu, což se může projevit například bolestí hlavy, závratěmi, zrychleným srdečním tepem, snížením krevního tlaku, kýcháním, dýchacími obtížemi, svěděním, zarudnutím obličeje nebo vznikem kopřivky.

Základním opatřením je vyhýbat se potravinám s vysokým obsahem histaminu a také těm, které podporují jeho uvolňování v těle. Mezi rizikové patří zmiňované fermentované výrobky (zrající sýry, kysané zelí, salámy, klobásy), některé ryby a mořské plody, alkoholické nápoje (zejména víno a pivo), čokoláda, rajčata, špenát, lilek, avokádo, ořechy a některé konzervované nebo dlouho skladované potraviny. Individuální tolerance se však může lišit, proto je vhodné sledovat reakce vlastního těla.

Fruktózová intolerance

Fruktóza je cukr přítomný v ovoci, některé zelenině a medu. Problém vzniká, když se fruktóza dostatečně nevstřebává v tenkém střevě, takže pokračuje do tlustého střeva, kde začne kvasit. To způsobuje plynatost, pocit plnosti, nadýmání, křeče a průjem.

Lidé s intolerancí na fruktózu by se měli vyhýbat všem potravinám a nápojům obsahujícím kukuřičný sirup s vysokým podílem fruktózy, kam patří mnoho průmyslově zpracovaných potravin. Také by se měli vyhýbat medu a sorbitolu, který se nachází v mnoha druzích cukrovinek a žvýkaček.

Z ovoce se doporučuje vyhýbat se hlavně ovocným džusům, sušenému ovoci a konzervovanému ovoci ve vlastní šťávě nebo sirupu. Přednostně vybírejte čerstvé nebo mražené ovoce a zeleninu s nízkým obsahem fruktózy.

KategorieVhodné (nízký obsah fruktózy)K omezení (střední obsah fruktózy, nebo dle tolerance)Nevhodné (vysoký obsah fruktózy)
OvoceMeruňka, avokádo, banán, ostružiny, borůvky, žlutý meloun, třešně, grapefruit, citron, limetka, nektarinka, pomeranč, papája, marakuja, broskev, ananas, švestky, maliny, rebarbora, jahody.Džem a želé bez cukru, jiné ovoce neuvedené ve sloupci „vhodné“.Jablka, jablečné pyré, sušené ovoce (např. rozinky, datle), konzervované ovoce, ovocné šťávy, hrozny, kiwi, liči, mango, hrušky, švestky, vodní meloun.
ZeleninaChřest, bambusové výhonky, bok choy, růžičková kapusta, celer, pažitka, okurka, salát, pastinák, dýně, ředkvička, jarní cibulka, špenát, kapusta, bílý brambor, cuketa.Brokolice, mrkev, květák, kukuřice, lilek, zelené fazolky, hrášek, paprika, sladký brambor, rajčata.Kečup, nakládaná zelenina, cukrový hrášek, sladká kukuřice, rajčatový protlak, rajčatová omáčka.

Intolerance salicylátů

Salicyláty jsou látky přirozeně obsažené v mnoha rostlinných potravinách, například v ovoci, zelenině, bylinkách a koření. Najít je lze také v některých výrobcích s umělými aromaty a konzervanty, například v zubních pastách, žvýkačkách nebo sladkostech. Většina lidí snese běžné množství salicylátů bez problémů, u některých však může i malé množství vyvolat potíže, jako bolest hlavy, vyrážky, dýchací potíže nebo trávicí obtíže.

Mezi potraviny s nejvyšším obsahem salicylátů patří:

1. Zelenina: Brokolice, květák, okurka, houby, ředkvičky, špenát a cuketa patří mezi zeleninu s vysokým obsahem salicylátů.

2. Rajčata: Mají velmi vysoký obsah salicylátů, proto se při citlivosti salicyláty doporučuje vyřadit rajčata z jídelníčku v jakékoli formě.

3. Ovocné šťávy: Salicyláty obsažené v čerstvém ovoci se v šťávách koncentrují, proto mají jablečné, hroznové, pomerančové a grapefruitové šťávy vysoký obsah salicylátů.

4. Čerstvé ovoce: Jablka, avokádo, bobulovité ovoce, třešně, hrozny, broskve a švestky jsou na salicyláty bohaté. Přesto je důležité dbát na dostatečný přísun živin, které ovoce poskytuje.

5. Bylinky a koření: Mezi koření s vysokým obsahem salicylátů patří například tymián, rozmarýn, kari koření, paprika a garam masala.

6. Alkoholické a nealkoholické nápoje: Černý, zelený i bylinný čaj mají velmi vysoké množství salicylátů, stejně tak alkoholické nápoje jako víno, pivo a rum, proto je vhodné se jim v případě citlivosti vyhýbat.

Přesné množství salicylátů v potravinách se může lišit v závislosti na způsobu pěstování, skladování i zpracování. V některých případech může být vhodné omezit konzumaci potravin s vysokým obsahem salicylátů, vždy je ale důležité řešit dietní úpravy ve spolupráci s odborníkem, protože jednoznačný léčebný postup zatím není stanoven a účinnost omezení salicylátů v jídelníčku se u jednotlivých lidí liší.

Nejčastější potravinové intolerance a jejich příznaky

Zdroj obrázku: Octodeep, jazykový model Imagen-3.0.

Jak zjistit potravinovou intoleranci

Pokud máte podezření, že některé potraviny vám nedělají dobře, je důležité zjistit, která konkrétní složka vaše potíže způsobuje.

Jak probíhá vyšetření potravinové intolerance?

1. Vedení potravinového a symptomového deníku

Zapisujte si vše, co během dne sníte a vypijete, a zároveň si poznamenávejte, kdy a jaké příznaky se u vás objeví. Deník pomůže lékaři nebo dietologovi najít souvislosti mezi konkrétními potravinami a vašimi obtížemi.

2. Eliminační dieta

Na několik týdnů zcela vynecháte podezřelou potravinu (například mléko, lepek apod.) a sledujete, zda příznaky ustoupí nebo se zmírní. Po určité době potravinu opět zařadíte a sledujete, jestli se příznaky vrátí. Tento postup by měl vždy probíhat pod dohledem odborníka, aby nedošlo k nedostatku důležitých živin.

3. Laboratorní testy

Lékař může doporučit krevní testy pro vyloučení jiných příčin potíží nebo pro potvrzení některých typů intolerancí. Pokud je podezření na laktózovou intoleranci, provádí se speciální dechový test, který odhalí, zda vaše tělo laktózu správně zpracovává.

Dá se potravinová alergie léčit?

Pokud trpíte potravinovou intolerancí, je vhodné se dané potravině, případně i výrobkům obsahujícím problematickou složku, vyhýbat nebo její konzumaci alespoň omezit. Mnoho lidí s intolerancí totiž snese malé množství dané potraviny bez větších obtíží, je ale důležité vědět, kterou surovinu omezit, aby vás netrápila.

Je však důležité nevyřazovat potraviny z jídelníčku bez konzultace s praktickým lékařem nebo nutričním specialistou, zvláště pokud upravujete jídelníček dítěte. Nevhodně zvolená omezení by totiž mohla vést k nedostatku některých vitaminů a minerálních látek, které jsou zvlášť důležité pro růst a zdravý vývoj dětí.

Zdroje

Hledejte přes klíčová slova